Freshkontrol til at forebygge varme i fuldfodermix

Det er snart sommer, hvor varme i fuldfodermix kan blive en udfordring, og derfor bliver der et behov for at styrke holdbarheden i fuldfodreret.

Der skal fokuseres på flere områder, når det handler om at begrænse problemer med varme i fuldfoderet på foderbordet. Selv med stor grundighed ved udtagning af grovfoderet fra siloen, så vil der være perioder med høje temperaturer i dagtimerne, hvilket betyder, at fodermixet vil tage varme. Ikke mindst når der, med en fodringsmæssig fordel, tilsættes vand til fuldfoderet, hvorved risikoen for varmeudvikling vil stige.

Vitaminer er følsomme over for lys og varme, og derfor vil der være risiko for, at koen ikke får værdi af de vitaminer, der dels er naturligt forekommende i grovfoder, men ikke mindst den del der tilsættes med mineralblandingen. Antioxidanter og tilsat E vitamin bliver hurtigt beskadiget, når væksten af gær og svampe stiger i fuldfoderet. Koens immunforsvar bliver påvirket, og det medfører f.eks. risiko for yverbetændelse og stigende celletal. Dertil falder energiindholdet i mix, hvorved koens immunforsvar svækkes yderligere.

Nutrimin forhandler i år tørsyreproduktet Freshkontrol, som er effektivt imod vækst af gær og svampe. Produktet er velegnet til alle rationer, ikke mindst til goldkøer og kvier, hvor der ofte blandes foder til to dage. Dosering 200-250 gram/ton fuldfodermix.

Produktet indeholder kaliumsorbat, citronsyre, sorbitol og natriumklorid.

Freshkontrol beskadiger ikke gær som Biosprint og Yeasacc, der er tilsat mineralblandingen.

Produktet kan også anvendes opblandet i vand til brug på ensilagestakke. Der kræves ikke HACCP, men Freshkontrol er desværre ikke godkendt til økologi.

Ring og forhør nærmere om produktet.

Anders Bisgaard Møller
Faglig chef, kvæg