Øget fokus på salmonella

Slagteriernes kontrol for salmonella er de senere år blevet intensiveret. Flere producenter har således også oplevet nødvendigheden af øget fokus på salmonella.

Forebyggelse er bedre end ”lapperi”. Der kan – for at undgå at salmonellatallene stikker af – blandt meget andet gøres følgende:

  1. Husk jævnlig kontrol af formalingsgrad. Som hjemmeblander er sigtekontrollen helt central. Også når det gælder salmonella. Såvel for fint som for groft er helligbrøde. For fint er skidt for salmonellatal og mavesårsfrekvens. For groft går ud over fodereffektiviteten.
  2. Følg proteinindholdet i det færdige foder tæt især ved skift mellem kornpartier. Få proteinindholdet af de nye kornpartier tjekket, både for for meget og for lidt protein. For meget er skidt for salmonellatallene og meget andet. For lidt går ud over tilvækst, fodereffektivitet og bundlinje.
  3. Vådfoder er som oftest et sikkert valg, når det gælder salmonella, men det skal styres tæt. Hold PH nede omkring 4,5 i vådfodersuppen, så vil salmonella normalt ikke være et problem. Når der fodres med valle, er det de sidste nye valleanalyser, som skal være indarbejdet i dine recepter.
  4. Kan grisene af en eller anden grund ikke tåle den forventede sojaskrå mængde, skal der reageres. Undersøg om råvarerne er indregnet med den korrekte proteinprocent. Få dit foder genoptimeret og find en forklaring.

Når vi arbejder med biologi, så er der som oftest et bredt spektrum af parametre at arbejde med.

Årsagen til udslag i salmonellatallene kan være mange, Så ovennævnte punkter er blot nogle af de knapper, vi kan trykke på i forhold til salmonella.

Husk at Nutrimin altid står til rådighed med råd og vejledning omkring dit svinefoder. 🙂

Torben Poulsen
Salgskonsulent, svin
  • +45 60 25 97 28

  • tp@nutrimin.dk