Det kører mere stabilt i klimastalden

“Det kører mere stabilt i klimastalden”

Citatet er taget fra driftsleder Ib Arper der står for klimastalden hos Kaj Rasmussen, Ringsted.

Ib er blandt de kunder, vi har givet en vareprøve på vores strøjern NutriMix Iron Booster.

Produktets primære formål er at tilføre smågrisene mere jern. Jernet gives fordi den injektion grisene modtager når grisene er 3-4 dage gamle, ofte ikke dækker behovet frem til de er klar til at forlade klimastalden. Dette kan skyldes at søernes kuld er blevet større, og at de ganske enkelt ikke har nok jern i mælken til at holde smågrisene oppe på det nødvendige niveau.

Hos Kaj Rasmussen tildeler man injektionsjern omkring 3. til 4. levedøgn hos spædgrisene i farestalden. I ugen op til fravænning tildeles der strøjern i farestalden, og dernæst i klimastalden som velkomst på gulvet.

Tildeling af strøjern gavner grisenes immunforsvar, siger Ib.  Yderligere vurderer han, at fravænnings-mavebesvær ikke standser grisenes velfærd, og det skyldes at de er opmærksomme på grisenes eventuelle jernmangel.

Dyrlæge Martin Rasmussen fra Ø-vet tog Hæmoglobin-prøver på grise i 14. til 21. levedøgn mens vi var på besøg i stalden. Disse grise havde ikke fået strøjern endnu. Hæmoglobin-niveauet var lige under det acceptable på 100-110 enheder. Dernæst blev der taget prøver af grise mellem 21. og 28. levedøgn, der har fået Iron Booster en enkelt gang, de lå allerede på et acceptabelt niveau.

jerntilskud graf

Som afslutning tog vi prøver fra grise, der var fravænnet for 4 dage siden. De havde fået Iron Booster 2 gange før fravænning og som velkomstmenu i farestalden. Grisene lå over niveau, på nær de største mælkegrise eller forpatte-grise, disse lå under niveau. Det skyldes primært de ikke havde spist foder og strøjern, men kun levet af soens mælk.

Konklusionen på prøverne ledte til at det blev besluttet at give grisene 3 gange strøjern inden fravænning, med få dages mellemrum, og hæve velkomstmængden i klimastalden på førstedagen.

Vi fortsætter med at følge op på udviklingen og ved næste dyrlægebesøg bliver der igen tage Hæmoglobin-prøver, for at få konstateret at alle grisene er på et acceptabelt niveau.

Jørgen Jagd
Salgskonsulent, svin
Torben Poulsen
Salgskonsulent, svin