Sommervarme kan give udfordringer
Væske nok i varmen
I sommerhalvåret er det ekstra vigtigt at holde øje med, om dine dyr får dækket væskebehovet. Tjek derfor trug, vandkopper og ventiler en ekstra gang i alle staldafsnit – og tilsæt eventuelt elektrolytter til vandet til de små kalve for at få dem til at drikke tilstrækkeligt i den varme periode. AgroVit PeP Elektrolyt er et af de produkter, som er velegnet til formålet. Husk også at kontrollere staldventilationen.
Vær opmærksom på TMR rationen
Det er også nu, man skal være ekstra opmærksom at undgå, at fuldfoderet danner varme, så man i videst muligt omfang slipper for de udfordringer, det kan give. Varmedannelse i fuldfoderet skyldes, at der findes bakterier og gærsvampe i foderet, som formerer sig, når foderet bliver iltet. Denne proces får temperaturen i foderet til at stige.
Konsekvenser af varmedannelse
Gær og skimmelsvampe bruger sukkeret i foderet som energikilde, hvilket fører til tab af energi, som derfor ikke er til rådighed for koen. Desuden lægger disse mikrobielle aktiviteter pres på koens immunsystem. Når temperaturen i foderet stiger, falder foderoptagelsen, og risikoen for selektiv ædeadfærd (koen sorterer i foderet) stiger. Selektiv ædeadfærd kan forværre effekten af reduceret foderoptagelse, fordi koen optager foder, som afviger fra den optimale sammensætning. Konsekvenserne af ovenstående kan være nedsat mælkeproduktion, større risiko for ketose og yverbetændelse. Hos goldkøerne kan nedsat foderoptagelse medføre mindre kalve ved fødsel, dårligere råmælkskvalitet samt øget risiko for fedtlever og ketose.
Tiltag forebygger varmedannelse
Gær- og skimmelsvampe kræver ilt for at vokse. Derfor skal man være omhyggelig ved udtagning af ensilage. Det er en fordel at anvende ensilageskærer ved denne arbejdsgang, så der trænger så lidt ilt som muligt ind i stakken. Det er nødvendigt med en god fremdrift i stakken. Man kan også blande foder to gange om dagen, men det kan være tidskrævende og dermed dyrt. Hvis man alligevel oplever, at fuldfoderet danner varme, kan man løse/reducere problemet med forskellige produkter. Nutrimin tilbyder to løsninger. Heat Stop Tørsyre, som må anvendes i økologiske besætninger, samt Selko TMR Dry (tørsyre) som udelukkende må anvendes i konventionelle bedrifter
(Læs mere om udtagningstekniker i ensilager fra Videncenteret her)
Det vigtigste af alt er at overvåge dyrenes adfærd og trivsel i varmen og reagere hurtigt, hvis der er tegn på problemer.
Hvis der er de mindste spørgsmål, så ring endelig til os – så snakker vi sammen om løsninger.
Udgivet d. 19. juli 2024 af