Nyt korn – nye udfordringer

Høsten 2023 har for mange været noget af en udfordring, og nu er næste udfordring så hvor vi skal starte med at bruge det nye korn

Proteinindhold

De første kornanalyser begynder nu at indløbe. Generelt ser vi meget høje proteinindhold i byg, ligesom fosfor også ser ud til at være højt. Billedet stemmer fint overens med, at udbyttet har været lavt og indholdet derfor højere.
Hveden ligger måske en smule højere i protein end foregående år, men med betydelig variation. Til gengæld ser fosfor indholdet ud til at være lavt.
De fleste nye færdigfoderrecepter kommer derfor til at indeholde væsentlig mindre sojaskrå, så mens vi venter på nye kornanalyser så tøv ikke med at tage 1-2 % soja ud af foderet, hvis du oplever løse maver, da det godt kan være sådan vi ender alligevel.

Umodent korn

Kornet er mange steder heller ikke for godt modent, indeholder måske også mere vand end vanligt. Mange oplever problemer med at foderet falder til i siloer og automater. Husk at reducerer du 1 % fedt i foderet, så reducer samtidig soja med 1 %. Dette problem løser sig dog over tid.
Umodent korn forbruger også masser af E-vitamin i modningsprocessen, husk derfor at få dette tilsat i færdigfoder/mineraler, gerne frem til medio Oktober.

Toxiner

Vi snakker også meget toxiner i år, da vækstsæsonen og vådt korn disponerer for problemer med toxiner. Er man i tvivl om man har et problem, anbefaler vi, at der tilsættes toxinbinder til alt sofoder, da det er en billig forsikring i forhold til de problemer, der kan opstå. Nogle vælger at analysere kornet for toxiner og i mange tilfælde findes der ikke noget af betydning. Frem for at vente med beslutningen anbefaler vi i stedet at tilsætte det med det samme, da vi har en forventning om at det meget vel kan ende med at det alligevel bliver beslutningen.

Tag fat i din Nutrimin rådgiver, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal tackle udfordringerne med nyt korn.

Udgivet d. 15. september 2023 af

Torben Nielsen
Torben Nielsen
Salgsdirektør