Ballongrise eller universel tarmblødning

Det er en lidelse, der kommer og går. Ofte ses det i perioder, normalt forår/sommer, og så forsvinder det igen, uden at man helt er klar over hvorfor. Der kan dø nogle få stykker eller i voldsomme tilfælde helt op til 10%.

Ofte får foderet skylden. Anlægget bliver gået efter. Rengøring / gennemgang af siloer/korn renser/blanderi/filterposer/snegle/faldrør/trækstationer/tørfoder hjørner/vådfoder ph/foderrør, der får fugt osv. Man leder efter det sted, der sidder og poder foderet med toksiner/gær/skimmel. Der er ingen ende på kontrolpunkter.

Fra den virkelige verden havde en af vores kunder ovenstående problem. Det startede i foråret, og over sommeren steg dødeligheden til 5%, og selvfølgelig var problemet størst ved de slagteklare grise.

Der kunne ikke umiddelbart findes nogen problemer i selve silo/foderanlægget.

Vi startede med myresyre i drikkevandet, uden den store virkning. Vi fandt så ud af, at medicinblanderen ikke doserede korrekt. Der blev købt en ny medicinblander, og vi tilsatte myresyre igen. Dødeligheden blev reduceret med 50 %, hvilket ikke var godt nok. Så prøvede vi NutriNovo som består af organiske syrer og monoglyserider. Det gjorde forskellen. Dødeligheden er nu reduceret til et minimum. Det, arbejdet nu består i, er, hvor lav en dosering der skal til for at opretholde de gode resultater.

Som altid. Vi er klar ved telefonen og til et (Corona) besøg, hvis der er noget, som trænger til nye øjne. 🙂

Thomas Lund Eriksen
Markedschef, svin