Jo federe des bedre – men endelig IKKE for tunge

Kun ca. 85 procent af de tunge men magre polte kommer frem til 2. løbning, mens det er næsten 100 procent af de lette men fede polte, som kommer frem til 2. løbning (SEGES Svineproduktion, meddelelse 1206).

Groft sagt, så vil 10-15 % flere af fede, langsomt voksende polte sammenlignet med ”magre hurtigløbere” nå længere end blot et kuld grise. Dette er en bemærkelsesværdig stor forskel, som vi bør tage til efterretning.

Afprøvning viste også, at en høj løbealder hos poltene medfører, at en større andel af disse bliver sat ud inden deres løbning til andet kuld. Forsøg har samtidig vist, at polte, der vokser hurtigt, har en øget forekomst af osteochondrose (ødelagt ledbrusk).

Kort sagt, skal vi sænke tilvæksten, lave mere spæk og samtidig sørge for at få vores polte løbet, når de har alderen til det. Afprøvningerne understreger vigtigheden af, at vi fodrer vores polte optimalt (fodersammensætning og foderstyrke), og at vi får dem løbet rettidigt. Vores polte skal løbes, når de er 230-240 dage og vejer 145-160 kg. Og der skal de så have gerne have mere end 16 mm rygspæk.

Strategien hedder slutfedning af polte fra 100 kg:

  • Udsortering af magre ved f.eks. snitvægt på 100 kg
  • Lavt lysin- og proteinindhold: 3,5-4,0 g ford. lysin pr. FEso svarende til 85-92 g ford. protein pr. FEso
  • Høj foderstyrke: 3,5 FEso pr. dag fra 100 kg (en polt opfedes ikke med 2,5-2,7 FEso pr. dag)

På dette års Faglig Nyt 2020 (SEGES, Svineproduktion) havde Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent, Ernæring & Sundhed nedenstående vejledning til, hvordan resultaterne af afprøvningerne kan implementeres:

Slå på tråden og lad os få en snak om, hvordan foderstrategien for dine polte kan sikre, at en endnu større andel af dine søer kommer frem til 2. løbning.

Anders Hedegaard
Faglig chef, svin
  • +45 24 84 74 90

  • ah@nutrimin.dk