Hvordan opnår vi de bedst mulige faringer fodringsmæssigt?

Den ideelle tildeling af fordøjeligt lysin omkring faring er 21 gram dagligt. Det er det niveau, der afprøvningsmæssigt giver de bedste resultater i farestalden. Vi får en bedre faring og en bedre råmælks- og yverdannelse, når vi rammer de optimale 21 gram fordøjeligt lysin dagligt. Og så skal vi hjælpe vores søer ved at tildele dem flere fibre.

Overgangsfoder

Hvis vi omkring faring tildeler vores søer 4,0 foderenheder dagligt med 5,5 gram fordøjeligt lysin opnår vi de ønskede 21 gram fordøjeligt lysin. Dette er så teknisk set nemmere sagt end gjort. Et drægtighedsfoder indeholder typisk kun 4,0 gram fordøjeligt lysin pr foderenhed, mens et diegivningsfoder typisk vil ligge tæt på det dobbelte. Det er de færreste, der har mulighed for at tildele deres søer en speciel overgangsblanding med 5,5 gram fordøjeligt lysin pr. foderenhed.

Toppingfoder til fareholdet

En overgangsfodring med et foder indeholdende 5,5 gram fordøjeligt lysin pr. foderenhed kan opnås ved at forbedre en drægtighedsblanding med ekstra sojaskrå som et toppingfoder eller ved at fortynde en diegivningsblanding med ekstra fibre som et toppingfoder. For de flestes vedkommende vil det være en diegivningsblanding, der vil være til rådighed i farestalden og således en fortynding med fibre af et diegivningsfoder, som vil være muligheden.

Ekstra tildeling af fibre

Med en ekstra tildeling af fibre kan vi:

  • øge søernes væskeoptagelse
  • øge produktionen af de positive mellemkædede fedtsyrer i mavetarmkanalen
  • styrke peristaltikken
  • holde søernes maver i gang.

Samlet set medvirker en ekstra tildeling af fibre omkring faring positivt til et kortere faringsforløb og en bedre start på diegivningsperioden.

Delt ration

Den optimale daglige fodermængde omkring faring er 4,0 foderenheder, hvilket en del søer kan have svært ved at indtage. Derfor anbefales det at fordele rationen i 2,5 – 3,0 foderenheder af almindelig dieblanding og 1,0 – 1,5 kg lavprotein-toppingfoder med højt fiberindhold.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Med ovenstående anbefalinger bliver betingelserne for en bedre start på diegivningsperioden styrket, når søerne får deres daglige behov for energi, fibre og aminosyrer dækket korrekt ind. Dette smitter af på hele diegivningsperioden – godt begyndt er halvt fuldendt.

Du kan læse flere detaljer i Seges innovation meddelelse 1259 eller i Landbrugsmediernes ”Gris Special” Juni 2024, side 20-21.

Du er også velkommen til at ringe til os og få en snak!

Udgivet d. 27. september 2024 af

Torben Poulsen
Torben Poulsen
Salgskonsulent, svin