”Der er ingen fravænningshold, der falder igennem”

Citatet er taget fra driftsleder Ib Arper, der står for klimastalden hos Kaj Rasmussen, Ringsted.

Ib er blandt de kunder, der har købt Nutrimins strøjern NutriMix Iron Booster gennem et års tid.

Produktets primære formål er at tilføre smågrisene mere jern. Jernet gives, fordi den injektion, som grisene modtager, når grisene er 3-4 dage gamle, ofte ikke dækker behovet frem til at de er klar til at forlade klimastalden. Dette kan skyldes, at søernes kuld er blevet større, og at de ganske enkelt ikke har nok jern i mælken til at holde smågrisene oppe på det nødvendige niveau.

Hos Kaj Rasmussen tildeler man injektionsjern omkring 3. til 4. levedøgn hos spædgrisene i farestalden. I ugen op til fravænning tildeles der strøjern i farestalden og dernæst i klimastalden som velkomst på gulvet.

”Tildeling af strøjern gavner grisenes immunforsvar”, siger Ib. Yderligere vurderer han, at fravænnings-mavebesvær ikke standser grisenes velfærd, og det skyldes, at de er opmærksomme på grisenes eventuelle jernmangel.

Produktionsresultaterne gennem det sidste års tid er på 500 gram daglig tilvækst og 1,5-2,0% døde. Det er tegn på en stabil udvikling, hvor selv de mindste fravænnede grise kommer videre bare de har den rette alder.

For at konstatere jernmangel hos smågrisene, kan man få dyrlægen til at tage hæmoglobinprøver. Hvis  niveauet er lavt, er strøjern NutriMix Iron Booster en oplagt løsning.

Det koster kr. 0,24 pr. gris i behandling.

Skemaet nedenfor viser, hvornår der skal sættes ind:

Torben Poulsen
Salgskonsulent, svin