Ny grovfoderhøst = Ny mineralrecept

Mineralanalyserne på de tidlige græsslæt tikker allerede nu ind, mens vi stadig mangler analyser på de sene græsslæt og majs. Det er derfor tid til at overveje kvaliteten og niveauet for mikro- og makromineraler samt vitaminer. Produktion og mælkeydelse på kvægbedrifterne stiger fortsat, så det er vigtigt at sikre, at alle forhold og næringsstoffer aktuelt er afstemt til de højtydende køer.

På grund af branden på BASF-fabrikken i Tyskland er der i øjeblikket ubalance mellem udbud og efterspørgsel på A- og E-vitamin. Priserne stiger og forventes først at falde til ro, når BASF får genopbygget afdelingen, der producerer A- og E-vitaminer. Derfor anbefales det at kigge bredt på både niveauer og ny vinterfoderplan.

Vækstsæsonen 2024 ser som gennemsnit ud til at ramme middel udbytte. Grovfoderhøsten tegner til at blive med et græsudbytte over middel, mens nogle vil opleve et majsudbytte under middel. Markplanerne er ofte planlagt til ca. 70% majs og 30% græs i malkekøernes foderplan, men i skrivende stund kunne det se ud til at blive nærmere 50/50. Det vil sige en større andel græs end normalt og dermed en større andel naturlige mineraler fra grovfoder, da mineralindholdet i græs er højere end i majs. Dertil vil der også kunne beregnes en stigende bufferkapacitet i rationen med en større andel græs (højere CAB-værdi).

Rationens CAB-værdi (bufferkapacitet)

CAB-værdien beregnes ud fra fodermidlets indhold af kalium/natrium i forhold til svovl/klorid. CAB-værdien i græsensilage er typisk dobbelt så høj som i majs.

I takt med at raps er blevet en større andel af proteintildelingen, er behovet for at afstemme med natriumbicarbonat steget. En vinterfoderplan med op til 50% græs vil naturligt sænke behovet for natriumbicarbonat. hvilket kan føre til besparelser på indkøbte mineraler.

A-vitamin – vigtigt element for at sikre immunforsvaret, sund hud og slimhinder

Problemstillingen er i store træk den samme for vitaminindhold i græs versus majs. Græs forventes at indeholde op til 60.000 i.e. A-vitamin/kg tørstof, mens majs normalt regnes til 0. Derfor bør man genoverveje A-vitamin tilført med mineralblandingen, hvis der forekommer en forskydning af græs/majs-forholdet.

E-vitamin – vigtigt element for at sikre immunforsvar og vækst

E-vitamin forstærker immunforsvaret og fungerer som antioxidant. Som et fedtopløseligt vitamin kan E-vitamin ikke trænge gennem cellemembranen. Tilførsel af E-vitamin kan med fordel suppleres med antioxidant. Nutrimin anbefaler AO-Mix som supplement – et naturligt antioxidantprodukt, udtrukket af citrusskaller, grapefrugt og rosmarin. Antioxidanterne i AO-Mix er overvejende vandopløselige og kan binde frie radikaler inden for cellemembranen.  AO-Mix som supplement til E-vitamin er en mindre bekostelig metode til at sikre den totale tilførsel og sikre, at E-vitamin i de biologiske processer ikke bliver omsat som antioxidant.

Se produktark på AO-Mix her

Normer og behov

Nye vinkler på grovfodersammensætningen og stigende priser er et oplagt grundlag for at gennemgå bedriftens mineralrecept. En større andel græsensilage i vinterrationen kan danne grundlag for at justere i vitamintilførsel og natriumbicarbonat og evt. sænke A-vitamin tilførsel. Som beskrevet omkring E-vitamin er der også mulighed for at justere på forholdet mellem syntetisk E-vitamin og antioxidanterne i AO-Mix.
Det skal bemærkes, at der stadig findes kraftfoderblandinger med tilsatte vitaminer. Tjek derfor op på evt. ændringer på deklareret indhold.

Kontakt

Kvægteamet på Nutrimin er klar til at hjælpe dig med at tjekke din foderration igennem og finde både forbedringsmuligheder og besparelser, hvor det er muligt.

Udgivet d. 30. august 2024 af

Anders Bisgaard Møller
Anders Bisgaard Møller
Faglig chef, kvæg