Nytårshilsen fra Nutrimin

Så går 2022 på hæld, og vi kan se tilbage på et af de mest udfordrende år i både Nutrimins historie, men så sandelig også i vores kunders.

Året startede med kæmpe logistik udfordringer, primært for varer fra Fjernøsten, men også for varer der skal transporteres over lange afstande på landevejen. Vores lagerhaller var gabende tomme, og vi måtte ud og købe varer på spotmarkedet. Det var så her, vi så nogle af de første fordele ved at være en del af en større organisation, da Trouw var en stor hjælp med at skaffe varer.
I takt med at gassen er gået af økonomien, er transport blevet lettere og frem for alt billigere. Da det var værst betalte vi over 7000 dollars for at få flyttet en container fra østen – nu er prisen tættere på 1000 $. Vi kan nu glæde os over, at mineraler falder i pris, og vi sender prisfaldene ud til vores kunder i takt med, at vi får billigere varer hjem.

Næste udfordring blev så krigen i Ukraine, som ud over store tragiske menneskelige konsekvenser har betydet, at energi er blevet frygtelig dyrt. Det betyder således, at energitunge varer som kridt, salt og natriumbikarbonat er blevet dyre. Dette har primært betydning for kvægmineraler og er knap så belastende for svinemineraler. Hvad værre er, at dyr energi har stor betydning for økonomien i husdyrproduktionen.

Det er nu et år siden, at Nutrimin blev overtaget af Trouw Nutrition. Vi har brugt tiden på at undersøge, hvor Trouw har kunnet tilføre Nutrimin noget positivt, som kan komme vores kunder til gavn. Som tidligere nævnt, så er der store fordele i mere sikker forsyning, større indkøbsvolumen, men Trouws produktportefølje er også interessant for mange danske landmænd. Selko syre er et område, vi ser store muligheder i, mælkeprodukter til både kalve og smågrise er ligeledes områder, vi er blevet stærkere på. Endelig så har Trouw en række spændende produkter, der kan komme i anvendelse, nu hvor der fra politisk side er blevet meget mere fokus på landbrugets indflydelse på miljøet. Vi prøver at tage det bedste fra Trouw og det bedste fra Nutrimin – så det samlede billede viser, at vi er et godt aktiv for Dansk Landbrug.

I løbet af 2022 har vi også mærket konsekvenserne af økonomien hos vores kunder. På kvægsiden vækster vi primært med baggrund i, at kvægkunder tjener penge og har fokus på produkter, der kan tilføre deres produktion værdi. Samtidig har vi i løbet af 2022 også købt Mosegårdens mineraldel. Med købet har vi fået et par nye kompetente kollegaer, samt et firma der er kendt for noget godt blandt kvægproducenter. Så et segment der er i god gænge.
Anderledes træls ser det ud for svineproduktionen. Her har vi oplevet et stort fald i salget, primært med baggrund i den dårlige økonomi som har gjort, at mange producenter er stoppet, skåret i produktionen, saneret eller – som mange slagtesvineproducenter – taget en pause. Vores fornemmelse er dog, at vi er ovre det værste, og vi kan se mod lysere tider. Samtidig oplever vi store forskelle i indtjeningen hos svineproducenter. Glædeligt er det dog at hjemmeblandere med meget korn klarer sig bedst, og det er her, vi står stærkt.

På trods af alle udfordringer, så bliver det jul alligevel, og vi vil benytte lejligheden til at ønske jer alle en god jul og et godt nytår.

Venlig hilsen

Hele holdet bag Nutrimin

Jule- og nytårshilsen 2022

Udgivet d. 22. december 2022 af

Torben N
Torben Nielsen
Salgsdirektør