Er du klar til fravænning uden brug af zink?

Forbuddet mod brug af høje doser af zink ved fravænning af smågrise nærmer sig med hastige skridt. Hos Nutrimin har vi efter nytår kontaktet mange kunder for at høre, hvordan de har tænkt sig at tackle denne nye udfordring, og vi er noget overraskede over de svar, vi har fået.

En overraskende stor andel af vores kunder er allerede i gang med fravænning uden zink, hvilket vi ikke havde forventet. Disse svineproducenter er fortsat på de foderløsninger, de anvendte i forvejen, nu bare uden tilsat zink. Disse kunder oplever bedre ædelyst, bedre resultater, men typisk også enkelte fravænninger, hvor læsset ”vælter”, og medicinering er nødvendig. Andre tilsætter konsekvent medicin til vandet omkring fravænning og kan derved styre maverne hos smågrisene.

Andre af vores kunder er i fuld gang med vores ”SAFE” løsninger, som er kendetegnet ved brug af råvarer med høj fordøjelighed, god smag, fibre, store mængder syre etc., men med et lavere proteinindhold i det færdige foder end vi typisk anbefaler. Her er strategien, at foderoptagelsen skal i gang hurtigt. Der accepteres lavere tilvækst først i perioden, og så skal grisen vokse hurtigt i den sidste periode i klimastalden. Vi får generelt gode tilbagemeldinger på SAFE blandingerne, men må også erkende, at det ikke altid er nok til at sikre en problemfri fravænning.

Hollænderne har længe fravænnet uden zink, og vi drager nu nytte af deres erfaringer via vores nye partner Trouw. Nogle af ideerne er allerede inkorporeret i SAFE sortimentet, både i vores koncentrat- og færdigfodersortiment, men vi markedsfører også Milkywean færdigfoder i piller/crumbles. Dette er primært til producenter, der ikke kan håndtere mel, eller som foretrækker piller/crumbles.

Endelig tror vi også på, at tilsætning af syre via vandet er en vigtig del, hvis man vil have succes med fravænning uden zink. Vi har efterhånden mange erfaringer med NutriNovo syren via vandet, men vi har nu også adgang til syrer fra Selko, hvilket også anvendes mange steder med god succes.

Konklusionen er, at fravænning uden zink i de fleste tilfælde ikke løses via foder alene. En kombination af fokus på management og general sundhed fordrer den gode fravænning. Vi opfordrer vores kunder til at få taget hul på udfordringerne hurtigst muligt, og Nutrimin deltager gerne med input omkring foder og management, gerne i samarbejde med dyrlægen og øvrige rådgivere.

Torben N
Torben Nielsen
Salgsdirektør