Fokus: Det gode håndværk = Resultat
Er det blevet sværere at lave de gode resultater?
Er konceptet om det gode håndværk trådt lidt i baggrunden til fordel for alverdens smarte ideer og tiltag?
Uanset om du spørger landmænd, dyrlæger eller andre fagrelevante personer, så er de alle enige om, at det gælder om at få grisen til at vokse så meget, som muligt inden fravænning. Pasningen af grisen efter fravænning bliver bare nemmere i forhold til grisens størrelse ved fravænning.
Erfaring viser, at tildeling af mælkeerstatning i farestalden fra dag 1 giver større og flere grise ved fravænning. Om man skal investere i arbejdskraft eller et mælkeanlæg afhænger af den enkelte besætning. Hvis man vælger arbejdskraft, så har man ca. 1,70 kr. pr. gris til at gøre det for. Det svarer omtrent til omkostningerne til installering af et mælkeanlæg (v. 1000 søer).
Kristine, Salgskonsulent Svin/Smågrise fortæller:
“Når man vælger at bruge den manuelle metode, så handler det om at tildele frisk opblandet mælkeerstatning 3 gange dagligt i trugene i farestierne og om at have en konsekvent god hygiejne. Mælkespanden og trugene skal gøres rene inden hver tildeling. Det kan synes som en hel masse ekstra arbejde, men man kan lave en smart opsætning med rengøringsvand og børste samt den drikkeklare mælk på én vogn. Så er det nemt at komme rundt i farestalden med hele “molevitten” i én arbejdsgang.
Dernæst handler det om kvaliteten af mælkeerstatningen. Indholdet i mælkeerstatningen skal være tilpasset smågrisenes behov. Gå gerne efter en mælkeerstatning med et højt laktoseindhold. Mælkeerstatningen skal desuden være nem at røre op i lunkent vand (50 grader C).
Som en bonusgevinst betyder den manuelle tildeling af mælkeerstatning, at man får set til grisene flere gange end man ellers ville have gjort, hvis det hele havde kørt automatisk. Det er svært at værdiansætte denne ekstra bonus, med det vil betyde, at man opdager og får løst mange småproblemer, som man ellers let ville have overset. Gør det til en vane at have klemmer eller en farvestift med i lommen, så man kan markere, at der her i stien er en eller flere grise, som behøver ekstra opmærksomhed”.
Konklusionen på dette vil være, at man sagtens kan opnå de gode resultater med godt håndværk. Citat slut.