Gode råd om zinkfri fravænning

Inden for få år vil dyrlægeordineret høj tildeling af zink ikke være en mulighed længere. Det vil give udfordringer med fravænnings-/coli-mavebesvær, som giver en forhøjet dødelighed og beskadiger tarmtrævlerne med højere/dårligere foderforbrug pr. kg. tilvækst til følge, både som smågrise og senere som slagtesvin.

Ifølge Seges kan nedenstående øge risikoen for mavebesvær:

  1. Ved fravænningen mister grisene de beskyttende antistoffer i somælken
  2. Stress ved foderskift, flytning og sammenblanding (med grise på andet sundhedsniveau)
  3. De første dage efter fravænning nedsættes grisenes energioptagelse. Det lavere energioptag kan ifølge udenlandske undersøgelser reducere tarmtrevlernes (villi) længde med nedsat fordøjelse af næringsstoffer til følge. Der er dog ikke i danske undersøgelser fundet effekt af at faste grisene op til 24 timer
  4. Overskud af næringsstoffer i tarmen kan fremme opformeringen af sygdomsfremkaldende colibakterier
  5. Miljøskift (f.eks. for lav temperatur, træk i grisenes nærmiljø osv.)
  6. Et højt smittepres i smågrisestalden, specielt ved utilstrækkelig rengøring og manglende/mangelfuld desinfektion

Muligheder:

Grisene skal gøres klar til en god fravænning ved at være så store som muligt og have lært at optage mest muligt foder. Husk at bruge samme blanding den sidste uge før fravænning til mindst en uge efter fravænning. Blandingen skal være sammensat af let optagelige råvarer, og der kan med fordel benyttes varmebehandlet korn.

Våd: Zinkfri fravænning virker oftest bedst ved vådfodring, hvor der er plads til alle ved truget, og der fodres mindst 3 gange om dagen. Der må meget gerne bruges lunkent vand.

Tør: Ved ren tørfodring er der 2 muligheder. Enten ad libitum eller begrænsning af foderoptag. Lykkes ad libitum fodring ikke, så er det tilbage til de gamle dyder. Luk for automaterne og giv foderet mindst 3 gange om dagen direkte på det faste gulv. Foderet doseres, så der er spist op efter 30 min., men smågrisene må heller ikke blive for sultne inden næste fodring. Nemmere sagt end gjort 🙂

Perioden for begrænsning af foderoptag gælder for både våd- og tørfodring. Det varierer fra 3 til 8 dage.

Husk, at der altid skal være rigeligt med drikkevand i stien.

I den virkelige verden ser vi, at der med godt management, lidt medgang/held, god sundhed og gode råvarer i foderet ofte kan fravænnes uden høj tildeling af zink.

Guleroden ved at stoppe med høj zink allerede nu er, at der på sigt alligevel skal findes en løsning, og så giver zinkfri fravænning (hvis det vel og mærke sker uden løse maver) en øget effektivitet i klimastalden.

Hvad kan vi hjælpe med?

Hos Nutrimin sidder vi dagligt og hjælper med en mængde af ovenstående udfordringer. Vores fokus er altid en kombination af trivsel i stalden og sund økonomi for vores kunder. Vi står til rådighed for dig – og du er altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Thomas Lund Eriksen
Salgskonsulent, svin