Godt foder til smågrisene betaler sig

Kilde: LandbrugsAvisen, journalist Morten Thomsen

Fravænningsalder- og -vægt er under pres i mange besætninger. Det betyder ifølge Jørgen Jagd, Nutrimin, at man skal satse lidt mere på gode foderblandinger til smågrisene. »Det nytter ikke at forvente topresultater i smågrisestalden, hvis man ikke samtidig arbejder med den gode foderblanding«, siger han. Men indholdet alene sikrer ikke succes. Jørgen Jagd giver en række råd til en sikker fodring af smågrise.

Man skal starte 8-10 dage efter faring med at give 20 g foder tre gange dagligt. Mængden øges gradvist, og målet er, at hver gris skal have ædt 500 g før fravænning ved 25-26 dage. Jo mere foder grisene har ædt før fravænning, jo lettere går det med at få dem til at æde efter fravænning.

Han lægger vægt på, at alle foderskift sker over fire dage, og at smags- og aromastoffer skal være de samme i alle foderblandinger. Han råder til, at man tilbyder opblødt foder den første uge efter fravænning. Mange grise lider af væskemangel efter fravænning, og det presser foderoptagelse.

»Brug lunkent vand til opblødt foder. Koldt vand afkøler grisene og øger risikoen for løs mave«, forklarer Jørgen Jagd. Han anbefaler også, at man først tilsætter zink fra dag tre eller fire efter fravænning. »Zink reducerer foderoptagelsen, og det har vi ikke brug for i denne periode«, siger han.

Man kan også med fordel prøve om ikke 1.5 kg zink pr. ton foder fungerer lige så godt som 2,5 kg zink. »Det gør det i hvert fald i en del besætninger«, lyder erfaringen fra Jørgen Jagd.

Nutrimins smågrisehvisker Jørgen Jagd har sammenfattet nogle få og enkle råd, der kan betyde en stor forskel for dit udbytte af arbejdet i farrestalden.

Tryk på billedet herunder for en printvenlig version.

Grib _tilvaeksten

Jørgen Jagd
Salgskonsulent, svin