Nedsæt risikoen for brok med 10 gode råd

Der er ikke noget mere ærgerligt end at stå med nogle ellers fine grise, man ikke kan komme af med på grund af navlebrok.

Årsagen til navlebrok er ikke kendt, men der kan sandsynligvis være tale om et erhvervet navlebrok som følge af en navlebetændelse, eller et medfødt navlebrok som følge af arvelig disponering.

Det erhvervede navlebrok antages at begynde i pattegrisenes første levedøgn, før navlestrengen er helt indtørret.

Derfor har SEGES Videncenter for Svineproduktion lavet 10 gode råd, der er værd at følge:
  1. Farestien skal være desinficeret og tør.
  2. Der skal være halm rundt om soen.
  3. Gør, hvad du kan, for at sikre lette faringer.
  4. Sørg for at pattegrisehulen er tør fra dag 1 (brug f.eks. savsmuld eller kartoffelmel iblandet Stalosan eller andet desinfektionsmiddel).
  5. Sørg for at navlestrengen klippes ned til max 3 cm.
  6. Desinficer navlestedet med f.eks. jod-sprit, klorhexidin-sprit eller cyklospray.
  7. Sæt plaster over navlen, når navlestrengen kortes af.
  8. Vær opmærksom på ikke at klemme grisen om maven, når den sættes ned i stien.
  9. Undgå at klemme grisen på maven under kastration.
  10. Sørg for rigelig råmælk til alle pattegrise og undgå diarré og hoste.
I forbindelse med mine egne år i stalden, har jeg erfaret, at følgende 3 tiltag har en god effekt:
  • Tør pattegrisehule! En god håndfuld savsmuld og et bæger Stalosan i hulen hver dag gør underværker. Ved helt små grise eller grise med diarré kan man med fordel tilføje en håndfuld kartoffelmel.
  • Klip navlestrengen! Gå runder flere gange om dagen (gerne i forbindelse med huletræning), hvor alle tørre navlestrenge klippes af! Dette gøres indenfor første levedøgn, så du undgår, at strengen bliver revet af eller laver irritationer ved navlestedet. Undgå at klippe de våde navlestrenge, da grisen kan miste blod, og der bliver en åbning for bakterier.
  • Råmælk hos egen mor! Grisen bliver født uden antistoffer, hvilket gør den mere modtagelig overfor bakterier og dermed infektion. Antistofferne fås gennem råmælken. En god tommelfingerregel er min. 12 timer hos egen mor inden kuldudjævning.

Har du nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Kilde – tryk her
Cecilie Willumsen Boel
Produktkonsulent