Status på udfasningen af medicinsk zink

Udfasningen af medicinsk zink kommer tættere og tættere på! Også her hos Nutrimin arbejder vi målrettet på at finde den bedste løsning til JER! 

Den perfekte løsning

Vi har ikke fundet den helt perfekte løsning endnu. Og det gør vi formentlig aldrig. Men vi er kommet tættere på en solid løsning, og vi vil forsat komme tættere og tættere på det perfekte!

Vi har i en længere periode kørt test hos en vifte af vores kunder. Målet har været at teste effekten på vores smågrise på forskelligt sammensatte zinkfrie fravænningsblandinger. Vi har blandt andet set på behandlingsfrekvensen med hensyn til løs mave og på den daglige tilvækst samt på konsistensen af gødningen. Fokus har været på de første 14 dage efter fravænning.

Vi er på rette spor

I ovennævnte test har vi i samarbejde med folkene på staldgangen kunnet udvikle på vores blandinger målrettet den problemfri fravænning. Og vi er ikke i tvivl. Vi er på rette spor!

De indtil videre afsluttede tests har vist, at tilvæksten hos de smågrise, der får zink-fri foder, nemt kan være lige så stor eller ofte større end tilvæksten hos de smågrise, der får fravænningsfoder tilsat zink. Desværre er der også undtagelser.

Virkeligheden for de fleste

Virkeligheden for de flestes vedkommende er, at smågrisene et langt stykke af vejen kan klare sig på et helt almindeligt fravænningsfoder helt uden medicinsk zink. Men virkeligheden er også, at alle vil opleve grise, der falder igennem med løs mave eller anden modvind, når den medicinske zink helt udelades. 

Management og nærmiljø er i den grad afgørende for succes

Vi har desuden fået bekræftet, at tilpasning af et fravænningsfoder ikke alene kan redde verden. Et tilpasset fravænningsfoder vil gøre verden nemmere for de fleste, og et langt stykke af vejen vil det også kunne kompensere for medicinsk zink, men det vil ikke kunne stå alene. Management og nærmiljø er i den grad afgørende for succes.

Hvad er det vi skruer på?

Nogle af de parametre, vi foreløbigt har haft i fokus og har skruet på for at give grisene de bedst mulige vilkår i forbindelse med og efter fravænning, har blandt andet været:

  • Syreniveauet
  • Fibertilsætning
  • Vitaminisering
  • Proteiner og aminosyrer

Er du nysgerrig?

Er du nysgerrig på hvordan din besætning bedst bliver rustet til at håndtere en fremtidig virkelighed uden adgang til brugen af medicinsk zink, eller har du spørgsmål i det hele taget omkring management, fodring og fravænning, så kontakt os. Så tager vi en snak! 😊

Cecilie Willumsen Boel
Produktkonsulent