Forberedelse til fravænning

I Danmark skal vi indenfor de nærmeste år vænne os af med at bruge medicinsk zink, samtidig med at flokmedicinering af fravænnede grise nok heller ikke er vejen frem. Problemet, vi forsøger at undgå, er naturligvis mavebesvær.

Hvorfor opstår mavebesvær

Når vi fravænner grisene, er de typisk ikke på det rigtige udviklingstrin. Det vil sige, at der i grisens ”værktøjskasse” primært findes enzymer til at nedbryde mælkeprotein og mælkesukkeret laktose. Når den fravænnede gris begynder at æde foder, som den ikke har enzymerne til at nedbryde, ender grisen med at have en stor del af ufordøjet stivelse og protein i tarmene. Det danner grobund for skadelige mikroorganismer, som f.eks. E-coli, og herved opstår mavebesvær.

Enzymtræning

Allerede fra grisene er ca. 1 uge gammel tildeles et fravænningsfoder i farestalden. Grise er af natur nysgerrige, og tildeling af foder flere gange dagligt vil øge foderoptagelsen. På den måde stimuleres grisenes enzymproduktion og forbereder grisene på at blive fravænnet.

Kilde: Seges Svinekongres, oplæg nr. 32         

Forklaring til figur: Enzymet laktase nedbryder laktose (mælkesukker) og enzymerne amylase, maltose nedbryder stivelse.

Optimal fordøjeligt foder

Fravænningsfoderet og enzymtræning er nøglen til at styrke grisenes biologiske udviklingstrin til at modstå udfordringerne efter fravænning. Ovenstående er tænkt som et fokusområde i stalden. Hos Nutrimin arbejder vi hele tiden på det rette mix af forædlede proteiner, varmebehandlede kornprodukter og syre- og fibersammensætning i både vores Nutri Complete færdigfoder og Nutri Konc startkoncentrater.

Giv os et kald

Har du lyst til at hører mere om Nutrimins færdigfoder eller startkoncentrater, så er du velkommen til at kontakte os. 🙂

Morten Sloth Pedersen
Salgskonsulent, svin