Husk det nu: Tilsætning af antioxidant omkring høst

Friskkornsforgiftning

I processen, hvor kornet efter høst modnes færdig, dannes der, via oxidation, blandt andet frie radikaler og peroxider. Frie radikaler er særdeles skadelige for kroppen. Peroxider er reaktive og stærkt oxiderende. Såvel det ene som det andet er sundhedsmæssigt særdeles skadeligt. Stofferne giver en række uheldige symptomer, som populært ofte kaldes friskkornsforgiftning.

Frie radikaler og peroxider

Symptomerne kan være alt fra universel tarmblødning til blødninger i og omkring hjertet eller grise, der bare dør af uforklarlige årsager. Dyrlægen konstaterer ofte nedsat immunforsvar, muskeldegeneration, forstørret hjerte og levernekroser forårsaget af svage cellevægge. Diagnosen vil ofte være E-vitaminmangel som følge af ny høst. Reelt er det de dannede frie radikaler og peroxider, som er problemet.

Tilsætning af E-vitamin, anden antioxidant eller begge dele

E-vitamin, beta-karotin, C-vitamin og BHT er alle traditionelle antioxidanter. Tilsætning af ekstra E-vitamin virker såvel antioxidativt som systemisk på celleniveau i kroppen. Tilsætning af andre typer antioxidanter virker primært ved at hæmme oxidation i foderet. Derfor bruger de fleste en tilsætning af ekstra E-vitamin omkring høst eller alternativt en tilsætning af et mix af andre typer antioxidanter. Nogle vælger tilsætning af såvel det ene som det andet.

Tilsætning af antioxidant er en billig forsikring

Traditionelt har tilsætningen af ekstra E-vitamin været den mest anvendte løsning til forebyggelse af friskkornsforgiftning. Når vi snakker tilsætning af antioxidanter ved ny høst, er det dog vores erfaring, at alternativerne til E-vitamin virker som forventet og på samme niveau som E-vitamin. Tilsætning af de anbefalede mængder af andre typer antioxidanter end E-vitamin koster med nuværende prisniveauer cirka det halve og er således løsningen, vi anbefaler i år. Uanset hvad, så taler vi om en mindre tidsbegrænset omkostning. En billig forsikring.

Anders Hedegaard
Faglig chef