Varmebehandlet foderkorn i startfoder

Varmebehandlet eller ikke varmebehandlet foderkorn i startfoder

Hos Nutrimin ser vi et stigende antal kunder, der vælger vores Complete startfoder serie.  Valget begrundes ofte med en høj og ensartet kvalitet, god ædelyst på foderet samt det fastsammensatte råvarevalg.

Samtidig ser vi stadig flere, der forespørger på det varmebehandlede korn i Complete startfoderserien. Forventningen er, at det varmebehandlede korn udnyttes bedre, og samtidig belaster grisenes fordøjelsessystem mindre.

Hos hjemmeblandere har denne mulighed hidtil ikke umiddelbart været til stede. Men nu ser vi efterhånden flere, der køber det varmebehandlede korn til hjemmeblanding af eget startfoder. 

Er varmebehandlet korn i startfoderet så et bedre alternativ end ikke varmebehandlet foderkorn?

Jeg vil gerne begrunde, hvorfor vi hos Nutrimin udelukkende bruger varmebehandlet korn i Nutrimins Complete Serie.

Udfordringen med råt korn til smågrise er, at de først har et færdigudviklet tarmsystem omkring 6-7 ugers alderen. Derfor kan grisenes tynd- og tyktarm ikke optage den stivelse, der forefindes i råt korn, 100%.

Vi ønsker generelt en høj fordøjelighed i vores foderblandinger. Det skal samtidig være med en afbalanceret struktur, så mave-tarmsystemet har noget at arbejde med. Herudover er der et selvfølgeligt krav om foder med et minimalt indhold af bakterier og toksiner: kvaliteten skal være i top. Vi opnår det hele med varmebehandlet korn. 

Næringsstoffer, processen og udbytte:

Næringsstoffer:

Den betydeligste energikilde i foderet til de mindste grise er letfordøjelige kulhydrater fra mælk (laktose), skarpt forfulgt af stivelse fra korn. Et startfoder indeholder typisk 50 – 75 % korn. Korn udgør hovedparten af et startfoder. Kan vi hæve fordøjeligheden af korndelen, skal vi gøre det.

Processen:

Hveden opvarmes i fugtig tilstand til 140 – 150 grader i nogle sekunder. Herved opnås en forklistring af stivelsen i kernen, og fordøjeligheden øges. Bakterier og svampe dræbes. Produktet bliver efterfølgende formalet og herefter anvendt i startfoder.

Byggen gennemgår den samme proces som hveden, dog bliver kernerne efter opvarmning tyndvalsede og herefter nedkølet. Byggen er vigtig. Byggen bibringer fibre, der øger grisenes egen enzymproduktion og hjælper til at holde maven sund samt giver en naturlig mæthedsfornemmelse.

Udbyttet:

Ved en varmebehandling af korndelen i startfoder øges energiindholdet med omkring 10 %. Fordøjeligheden af stivelsen stiger markant. Specielt forbedres fordøjelsen i tyndtarmen. Dette med helt op mod 25 %. Samtidig reduceres indholdet af bakterier og toksiner. De uønskede bakterier dør under varmebehandlingen.

For såvel hvede som byg gælder det, at vandbindingsevnen næsten fordobles, hvilket også er medvirkende til, at smågrisenes mave-tarmsystem fungerer stabilt.

Ring og lad os få en snak

Er du i tvivl om, hvorvidt startfoder med varmebehandlede kornprodukter kan bibringe positivt til dine smågrise, så ring til os. Vi tager også gerne snakken ude på staldgangen, i foderladen eller over en kop kaffe i frokostrummet.

Søren Thomsen
Salgkonsulent, svin