Varmestressede søer i en varm tid

Når staldtemperaturen stiger over søernes komfortzone (16-18 grader), bliver deres velvære i sagens natur påvirket negativt. På en varm sommerdag ofte mere end godt er.  

Varmestress og So-liv 

Grise er fra naturens side IKKE begunstiget af temperaturregulerende svedkirtler som vi andre. Vores søer er dårlige til at regulere deres kropstemperatur selv. Vi vil derfor ofte kunne opleve varmstress og øget so dødelighed i de varme måneder af året. 

Figurer: Tal fra SEGES Insight underbygger, at so dødeligheden stiger i sommerhalvåret  

50–90 kr. for hver procentenhed dødelighed bliver sænket

Med det samme en so får det for varmt, vil den få nedsat ædelyst. Dette indebærer et lavere foderoptag, derved mindre fravænningsvægt, større vægttab ud af farestald, færre fødte i det næste kuld og en større omløberprocent.  Og vi vil se en øget so dødelighed. Der ligger således en økonomisk gulerod i at sænke sin so dødelighed. Alt afhængigt af hvem og hvordan der bliver regnet, ligger der pr. årsso 50–90 kr. for hver procentenhed dødeligheden bliver sænket. 

So-liv drejer sig også om en forsat ret til at producere 

Det er faktisk ret lige til. Og også i nogen grad forståeligt. Hvis vi IKKE selv magter at nedbringe so dødeligheden, så vil det omgivende samfund hjælpe os med at sætte hastighed og mål for denne udfordring. Det bliver dagsordenen ikke nødvendigvis nemmere eller mere fornuftig af. Vi skal hjælpe og værne omkring vores varmeudfordrede søer. So-liv drejer sig også om en forsat ret til at producere. 

Management på varme dage: 

  1. Kontrol af vandtilførsel: Masser af vand af god kvalitet er helt afgørende. En diegivende so drikker op til 50 liter vand om dagen. Kontroller drikkenipler når der fodres (for at få retvisende mængde). 
  2. Tidspunkter for fodring: Undgå fodring mellem kl. 11 og kl. 21 på de varmeste dage. 
  3. Rengør og kontroller ventilationssystemet: Ventilationen giver op til 20 % større kapacitet efter en rengøring og justering. 
  4. Køling og overbrusning optimeres. I meget varme perioder må højtryksrenseren og måske en vandslange hjælpe til. 
  5. Lysindfald: Kalk ovenlysvinduer. 

Sommer So Optimeringer 

Fodringsmæssigt har vi en række mulige værktøjer og kosttilskud, hvor vi kan hjælpe søerne gennem den varme tid: 

  • Betain hydroclorid er med til at regulere væskebalancen på celleniveau. Betain hydroclorid letter samtidig fordøjelsen af fibre. 
  • Ved at tilsætte foderet gærprodukter, fordøjelsesenzymer og f.eks. mælkesyrebakterier stabiliserer og letter vi energiomsætningen og mindsker soens indre varmeproduktion.
  • I ekstra varme perioder kan vi vælge: 
    • At sænke proteinniveauet: Fysiologisk øger proteinomsætningen kropstemperaturen   
    • At hæve energiniveauet: Vi skal sikre tilstrækkeligt med energi trods lavere foderoptag.  
    • At tildele ekstra velsmagende foder/topdressing: Styrke søernes appetit 

Lad os sammen redde søer, sænke udskiftningsprocent og øge indtjening  

Sommeren er på vej. Varmestress giver altid en produktionsmæssig nedgang og skal minimeres så meget som muligt. Grib muligheden for at stabilisere produktionen hen over sommeren. Rettidig omhu med denne udfordring vil ofte udmøntes, som ”at plukke lavt hængende æbler”. Lad os sammen redde søer, sænke udskiftningsprocent og øge indtjening.  

Slå på tråden og lad os tage en snak om udfordringer og muligheder for at hjælpe dine søer en lun sommerdag.

.

Vi søger stadig 2-4 sohold, der gerne vil være med til at forsøge at sænke niveauet af døde søer i besætningen via fokus på foder og management.
Læs mere her

Udgivet d. 26. maj 2023 af

Thomas Lund Eriksen
Thomas Lund Eriksen
Markedschef, svin