Zinkfri fodring af smågrise

Der er sagt og skrevet meget om dette emne det seneste år, men nu har vi efterhånden fodret uden zink et stykke tid, og erfaringerne er blevet større.

Som altid er der stor spredning på, hvordan det går i besætningerne nu, hvor vi ikke længere kan tilsætte medicinsk zink i foderet.

Vores standardprogram af smågrisekoncentrater og færdigfoder til smågrise er netop fastlagt for det kommende år.

Standard og power blandingerne anvendes fortsat i de besætninger, der har mindst udfordringer med løs mave hos smågrisene. Det er blandinger med højt indhold af protein og lavt indhold af hjælpestoffer, hvilket både giver en økonomisk fodring men samtidig også giver gode resultater. Vi har besætninger, som har forbedret deres resultater på disse blandinger efter zinken er taget ud. Disse udgør ca. 30 % af salget.

Safe sortimentet er med moderat indhold af protein, samt et lidt højere niveau af hjælpe stoffer, og disse blandinger er mange af vores kunder slået over på. Her accepteres typisk en lidt lavere tilvækst og et moderat forbrug af medicin omkring foderskift. Disse udgør ca. 40 % af salget i dag.

Care sortimentet er udviklet i samarbejde med vores hollandske kollegaer, der har flere års erfaring med zinkfri fodring. Det er blandinger med lavt indhold af protein og højt indhold af hjælpestoffer, vores erfaringer viser, at vi med disse blandinger kan løse hovedparten af de hårdest ramte besætningers udfordringer. Disse udgør ca. 20 % af salget.

I mange besætninger løses udfordringerne også med tilsætning af syre via vandet. Vi ser således et skifte væk fra de billige myresyre baserede blandinger over mod mere ”sofistikerede” syreløsninger. Her er vi godt kørende med vores Nutri Novo syrer samt Selko syrer, som vi har fået adgang til via Trouw.

Så fra at have frygtet fremtiden uden muligheden for tilsætning af høje zinkniveauer, så føler vi os i dag rimelig komfortable i, at vi kan løse de udfordringer, vi og vores kunder står overfor via vores sortiment af foder og syreløsninger.

Kontakt en af vores rådgivere, hvis du vil vide mere om vores løsninger.

Udgivet d. 21. oktober 2022 af

Torben N
Torben Nielsen
Salgsdirektør