Tid til genovervejelser

Fødevarestyrelsen har for nyligt meldt ud, at der sker en række stramninger på kontrollen med besætningerne, der er testet positive med Salmonella Dublin. Tiltagene ventes at træde i kraft fra 1. juli 2021. Derfor kunne det være en god anledning til at genoverveje handlingsplanen og procedurerne omkring pasningen og fodringen af kalvene.

Når der er salmonella i besætningen, så er der også risiko for at smitte kalvene, når der bruges sødmælk. Der bør derfor kun anvendes råmælk fra køer, der er fri for salmonella. Brug herefter skummetmælkspulver for at mindske risikoen for bringe smitte via sødmælken til kalven.

Her hos Nutrimin kan vi tilbyde flere typer af både valle- og skummetmælkspulvererstatninger.
Vi vil dog anbefale, at der bruges skummetmælkspulver til de mindste kalve grundet koaguleringen, der skabes i løben, når der fodres med 60 % skummetmælkspulver.

Supreme S 60 Bio er vores bud på en god 60 % skummetmælkserstatning. Her er et udsnit af, hvad den indeholder:

  • 23 % råprotein og 19,5 % råfedt
  • Tilsat æggehvidepulver, som indeholder antistoffer, der giver kalven en god start
  • Tilsat naturligt probiotika, der stabiliserer tarmen
  • Tilsat et gærprodukt, der hæmmer optagelsen af patogene bakterier
  • Tilsat syrner
  • Indeholder 100 % organiske mikromineraler for at sikre den bedste optagelse for kalven

Prisen for opblandet skummetmælkspulver er omkring 2 kr./liter. En af fordelene med mælkeerstatning er bl.a. en ensartet fodring, forudsat at procedurerne omkring opblandingen og temperaturen på mælken er ens fra gang til gang.
En anden fordel ved at bruge mælkeerstatning er, at indholdet af vitaminer og mineraler er omkring 10 gange højere i forhold til almindelig sødmælk. Det skyldes primært det faktum, at en højtydende ko i dag yder op imod 10 gange behovet til en spædekalv. Dvs. der sker en fortynding af vitaminer og mineraler, som er vigtige for kalvens immunforsvar.

Kontakt gerne kvægteamet hos Nutrimin for at høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, der går med tanker om, at der skal ske nogle ændringer med hensyn til dine kalves fodring.

Nikolai Gitz Frydenlund Hansen
Salgskonsulent, kvæg